۱۴۰۳ سي و يکم فروردين - 01:31 ب.ظ

تقویم موسیقی - درگذشت جمشید شیبانی - 12 تیر ماه



جمشید شیبانی
زمینه فعالیت : خواننده و نوازندهدرگذشت : 1388/04/12

سال ۱۳۰۱ یا ۱۳۰۴ در تهران و در خانواده‌ای هنرمند به دنیا آمد. او نوهٔ دختری میرزا عبدالله، پدر موسیقی ایران است و پدرش عنایت‌الله خان شیبانی از پیشگامان هنر نمایش در ایران به شمار می‌رود.

او دانش‌آموختهٔ به ترتیب، هنرستان هنرپیشگی تهران، تعلیم و تربیت از دانشگاه سانتامونیکا و سینما از دانشگاه کالیفرنیا است. فعالیت هنری را از سال ۱۳۱۷ با پیش‌پرده‌خوانی در تئاتر نصر آغاز کرد. در سال ۱۳۱۹ همزمان با افتتاح رادیو به همکاری با آن پرداخت و با اجرای ترانهٔ «بی تو» عملاً موسیقی پاپ را در ایران بنیان نهاد. این اقدام او در ابتدا با مخالفت تعدادی از بزرگان موسیقی ایران، از جمله غلامحسین بنان مواجه شد ولی در نهایت جای خود را به طور کامل در موسیقی ایران باز کرد.

او سینمای حرفه‌ای را از با فیلم «غفلت» ساختهٔ علی کسمایی به عنوان بازیگر تجربه کرد. از دیگر فعالیت‌های جنبی شیبانی می‌توان به تأسیس استودیو دوبلاژ «تخت جمشید» و استودیو «ایرانا فیلم» اشاره کرد. جمشید شیبانی درسال ۱۳۲۵ جهت ادامه تحصیلات به آمریکا رفت و در لس آنجلس مستقر شد و ضمن تحصیل در کالج سانتا مانیکا به عنوان خبرنگار هنری با مجلات داخل کشور از جمله تهران مصور همکاری داشت و با ستارگان معروف آن دوران هالیوود حشر و نشر داشت و با آن‌ها گفتگوهایی انجام می‌داد که در نشریات ایران چاپ می‌شد. او هم چنین موسیقی متن فیلمی به نام «زن ایده‌آل» از محصولات استودیوی مترو گلدوین مایر را در سال ۱۹۵۸ میلادی ساخت.

در این فیلم ستارگان معروفی چون کری گرانت و دبورا کر شرکت داشتند. در زمینه ترانه سرایی پاپ جمشید شیبانی ترانه معروف «سیمین بر» را ساخت که در آن زمان گل کرد و هنوز هم به عنوان یکی از ترانه‌های معروف آن دوران از آن یاد می‌شود. جمشید شیبانی در طول سال‌های پس از انقلاب ۱۳۵۷ در لس آنجلس زندگی می‌کرد و در این شهر ضمن دایر کردن یک استودیوی صدابرداری، انجمن موسیقی ایران را پایه گذاری کرد و برای خوانندگان معروفی چون ویگن ترانه ساخت. معروف‌ترین ترانه‌های این دوران از زندگی هنری جمشید شیبانی، «اصفهان» با صدای معین است.
آثار : کارگردانی : سه دلباخته (۱۳۵۶) ، خانم دلش موتور می خواد (۱۳۵۵) ، دختر نگو، بلا بگو (۱۳۵۴) ، پسرخوانده (۱۳۵۲) ، عشقی‌ها (۱۳۵۰) ، ملا ممد جان (۱۳۵۰) ، ساقی (۱۳۴۹) ، قانون زندگی (۱۳۴۳) ، طلای سفید (۱۳۴۱) ، مستشار جزیره (۱۳۳۵) ، برای تو (۱۳۳۴)

نویسنده کتاب های : تلافی (۱۳۵۶) ، سه دلباخته (۱۳۵۶) ، آتش جنوب (۱۳۵۵) ، رانندهٔ سربلند (۱۳۵۵) ، عشقی‌ها (۱۳۵۰) ، ملا ممد جان (۱۳۵۰) ، ساقی (۱۳۴۹) ، قانون زندگی (۱۳۴۳) ، برای تو (۱۳۳۴)

بازی در فیلم برای تو (۱۳۳۴)

تهیه کننده فیلم های : دو مرد خشن (۱۳۵۷) ، نمک نشناس (۱۳۵۷) ، تلافی (۱۳۵۶) ، سرباز (۱۳۵۶) ، سه دلباخته (۱۳۵۶) ، نان و نمک (۱۳۵۶) ، آتش جنوب (۱۳۵۵) ، بابا گلی به جمالت (۱۳۵۵) ، جایزه (۱۳۵۵) ، خانم دلش موتور می خواد (۱۳۵۵) ، رانندهٔ سربلند (۱۳۵۵) ، سه رفیق (۱۳۵۵) ، والده آقا مصطفی (۱۳۵۵) و ...
نوازنده : ملا ممد جان (۱۳۵۰) ، طلای سفید (۱۳۴۱)


عضویت : telegram.me/joinchat/AzEeHDus0u0ht5Y_Qi2E0Q