۱۴۰۳ هفتم ارديبهشت - 08:30 ب.ظ

گفت و گو با حمیدبهروزی نیا؛ سرپرست و آهنگساز گروه لوتوس:خود را موظف به گوش دادن انواع سبکهای موسیقی می دانم

خود را موظف به گوش دادن انواع سبکهای موسیقی می دانم

نوای فارس - لی لا رضایی: حمید بهروزی نیا تار را از 8 سالگی نزد عموی خود حسین بهروزی نیا شروع کرد و در مرکز حفظ و اشاعه موسیقی زیر نظر محمدرضا ابراهیمی ادامه داد. سپس وارد هنرستان موسیقی شد و از محضر استادان خوب هنرستان، آقایان حمید شجاعی و محمدرضا ابراهیمی بهره برد. بهروزی نبا بعد از اتمام هنرستان تار را نزد هوشنگ ظریف، ارشد طهماسبی ، آیدین علیانسب و داریوش پیرنیاکان ادامه داد و تنبک را نیز زیر نظر سیامک  بنایی فراگرفت.
بهروزی نیا در سال 74 مقام دوم جشنواره موسیقی و در سال 75 مقام اول جشنواره موسیقی را در بخش تکنوازی کسب کرد. از همان سال در کنسرتهای بسیاری در ایران، کشورهای آسیایی، اروپا و کانادا با گروه های جوان، اخوان، طلوع، سالک ، قلندر، چوپی، خنیا، تال، قمر و لوتوس به عنوان نوازنده و آهنگساز فعالیت داشته است.
در کارنامه هنری حمید بهروزی نیا سرپرستی و آهنگسازی گروه لوتوس نیز به چشم می خورد که از نمونه کارهای این گروه آلبوم فرزند ایران به خوانندگی سینا سرلک را می توان نام برد. که در سال 89 از طرف خانه موسیقی نامزد بهترین آلبوم سال شد.
این آهنگساز همچنین موفق به همراهی و عضویت گروه های بین المللی نظیر ملودي فور ديالوگ است.
گروه «نيو سيلك رود»  به رهبری و آهنگسازی آ تن دون که یکی از بزرگترین و معروفترین آهنگسازان دنیا هست، هرساله در یکی از کشورهایی که در جاده ابریشم قرار دارد کنسرتی برگزار می‌کند، یکی از این گروه‌هاست.
گروه  ملودي «فور ديالوگ» زیر نظر یونسکو  کههر ساله نوازندگانی از 20 کشور دنیا در قالب یک گروه جمع می‌شوند و کنسرتی با شعار صلح از طریق موسیقی برگزار می کند نیز از این گروههابه شمار می رود.
 وی همچنین کتاب «اتود برای تار» را در دست تالیف دارد.
بهروزی نیا  ضمن نوازندگی در بسیاری از آلبوم ها و قطعات رادیو و تلویزیون و بعد از آلبوم موفق فرزند ایران، آهنگسازی و نوازندگی آلبوم سفری تا روشنایی را نیز بر عهده دارد
* در این زمینه تحصیلات آکادمیک دارید؟ داشتن تحصیلات آکادمیک تا چه اندازه می تواند در رشد موسیقایی یک نوازنده یا موزیسین کمک کند؟
من از سال اول راهنمايی تا آخر سوم راهنمايب به  هنرستان موسيقی رفتم و در این مدت آنجا تحصیل کردم، چون هدفم این بود که در این رشته ادامه تحصیل بدهم اما بعداز مدتی احساس کردم اوضاع هنرستان جالب نیست ،وقتی فکر می کردم، می دیدم که وضع دانشگاه مشخص نیست. به همین دلیل از هنرستان بیرون آمدم و به جای آن به  كلاسهای آزاد دانشگاه هنرو محضر استاد هوشنگ ظريف كارم موسیقی خود را ادامه دادم.
*از این بابت پشیمان نیستید؟
نه! اتفاقا خیلی هم راضی ام. چون معلوم نبود اگرموسیقی را در دانشگاه ادامه می دادم، الان چه وضعی داشتم! و آیا به هدفم رسیده بودم یا نه!  مطمئنم جایی که الان هستم ، جای خوبی است . قطعا چنین چیزی را مدیون کلاسهای بیرون از دانشگاه موسیقی هستم.
من فكر می‌كنم مهمتر از تحصيل كردن  دررشته موسيقی، هدف داشتن و تلاش كردن به آن چيزی است كه هركسی در زمينه موسيقی دنبالش است. اگر هر کسی هر چیزی در این عرصه رادوست دارد ؛ باید به جای فکر کردن و رفتن بیهوده به کلاسهایی که فایده ای برایش ندارد، دنبال هدف اصلی خود برود. اگر دوست دارد نوازندگی یک ساز خاص را یادبگیرد، حتما دست به چنین کاری بزند و به جای اتلاف وقت، بهترین کلاس و بهترین استاد را پیدا کند و نزد او آموزش ببیند تا در زمانی کوتاهتر، به هدف و آرزوی خود برسد. همچنین برای رسیدن به چنین جایی، تلاش خود را بکند.
*چرا دیگران را از رفتن به هنرستان و یا دانشگاه موسیقی منع می کنید؟
چون من ليسانسه موسيقی دیده ام که حتی بلد نیست ساز خود را کوک کند در صورتی که نوازندگانی که در بیرون و نزد معلمان نام آشنا آموزش دیده اند، به راحتی از پس چنین مقوله ای برمی آیند و نیاز به کس دیگری برا کوک کردن ساز خود ندارند.
*پس این تحصیلات هیچ دخلی در کیفیت آهنگسازی ، نوازندگی و خوانندگی ندارد؟
به هر حال تحصيلات مي‌تواند به دريچه های فكری هر كسی كمك كند ولی صرف تحصیل کافی نیست. چيزهای مهمتری مثل تلاش، تمرين ، فكر كردن و با هوش بودن در هر زمان در بهبود و کیفیت آهنگسازی، نوازندگی و خوانندگی هستند که بر تحصیل ارجح اند.
*باتوجه به اینکه هم نسلان شما کمتر به موسیقی سنتی می پردازند، چطور به این موسیقی پرداختید؟ چون عموما دوست دارند به پاپ که زرق و برق بیشتری دارد، روی بیاورند تا هم بیشتر دیده شوند و هم مشهورتر شوند و البته پولدارتر!

من موسيقی سنتی را خيلي وقت است که انتخاب كرده‌ام ، از سالهای بسیار دور! به جرات می توانم بگویم که من عاشق این سبک از موسیقی هستم.  موسیقی روح آدمی را از تنش جدا می کند و باعث می شود به اعلی برسد. انسان به جز غذای جسم باید به غذای روح خود نیز توجه کند . چون در واقع هنر است که روح را جلا می دهد ،بخصوص موسیقی که یکی از اصیل ترین این غذاهاست.
من از کودکی این موسیقی را می شناختم چون به واسطه خانواده ام با آن آشنا شده بودم. شنیدن این موسیقی برای من بسیار خوشایند است اما این بدان معنا نیست که از انواع موسیقی های دیگر بدم بیاید و اصلا آنها را گوش نکنم. بلکه به عنوان کسی که کار موسیقی می کند خود را موظف به گوش دادن همه نوع موسیقی می دانم. چون بر این باورهستم کسی که کار موسیقی می کند باید همه نوع موسیقی را بشناسد. درهنرهای دیگر نیز همین طور است و برای همین هم هست که بازیگران سرتاسر دنیا،بازی یکدیگر را دنبال می کنند. در موسیقی نیز لازم است سبکهای مختلف را بشناسی تا بتوانی در سبک خودت موفق شوی.

*این تعریف در موسیقی پاپ ایرانی به چشم نمی خورد؟

موسيقی ايرانی طاز سازهای ايرانی ای تشکیل می شود كه مخصوص ايران هستند و به دست ايرانيان ساخته  شده اند و شكل گرفتند. شعر در موسيقي سنتی نیز از شعرهای كهن مثل حافظ،سعدی،مولانا،فردوسی ...... نشات گرفته است . اين تفاوت موسيقی سنتی ايران  با موسيقی پاپ است ، ضمن اینکه موسيقی سنتی ما ريشه داراست.
*موسیقی پاپ هر کشوری بر اساس ریشه های موسیقی سنتی و کلاسیکشان شکل می گیرد. با این صحبتهای شما به نظر می رسد مقصودتان این است که موسیقی پاپ در ایران بی ریشه است! چه جوابی برای این حرف خود دارید!
شاید اشتباه برداشت شده است. ببینید ما در زمينه پاپ  آثار خوبی داريم ولی متاسفانه اكثر كارهاي پاپ به دليل نداشتن اطلاعات كافی سازنده اش درآن زمينه يا نداشتن درك قوی آهنگسازش، متاسفانه كاری در نهايت بب هويت و بي ريشه اتولید می‌شود كه مانند فست فود عمل می‌كند و روح شنونده رافقط برای مدت كوتاهي سير مي‌كند.  من فكر ميكنم متاسفانه در موسيقی پاپی که در ایران جریان دارد، به دليل استفاده نکردن از سازهای زنده كه جای خود را  به سمپلهای الكترونيك داده اند، همین طور استفاده از شعرهای نه چندان قوی كه معمولاً كار خود آهنگساز است و ... نمي‌توان اين نوع موسيقی را جدی گرفت و آن  را موسيقی ريشه داری دانست كه از سنت و فرهنگ اصيل ايراني نشات مي‌گيرد.
ولی بازهم تاکید می کنم که هیچ چیز خالی از استثنانیست و بعضی از كارهای پاپ ما بسيار زيبا هستند که سازندگان آنها در ساختشان سعی کرده اند تا تمامی ویژگیهای مناسب و المان های یک موسیقی خوب را لحاظ کرده باشند و نكات لازم در آنها رعایت شود تا به موسیقی خوب تبدیل شود. این دوستان موفق شده اند و کاری کرده اند که موسیقی اشان مطرح شود ولی درخصوص همه پاپی ها صدق نمی کند.
*منظور از فست فود همان موسیقی مصرفی است؟
بله موسيقی ای كه يك لحظه تاثير چند دقيقه ای دارد  و دقيقاً مصرفی است. متاسفانه امروزه چنین موسیقی ای به وفور شنیده می شود و هر کس از هر طریقی که توانسته است به آن پرداخته استو این موسیقی دردی از مردم دوا نمی کند و فقط برای شهرت یک شبه خواننده خود می آید و یک شبه کار هزار ساله را انجام می دهد و می رود. نمی توان به ماندگاری ان در حافظه شنیداری مردم مطمئن بودف چون اصولا ذات این موسیقی ماندگار شدن و در حافظه ها ماندن و زمزمه شدن نیست.

*شما برای ماندگاری موسیقی خود و گروه لوتوس چه کرده اید؟
طی مدتی که موسیقی کار می کنم یعنی از ابتدا تا کنون، هميشه به حرف دلم گوش داده ام و موسيقي سفارشي درست نكرده ام. چون آن موسیقی ای که سفارش می شود، دیگراز ذات هنرمند نشات نمی‌گيرد. از دیرباز گفته اند آنچه از دل برآيد لاجرم بر دل نشيند و من فكر می‌كنم اين نوع موسيقی همان موسیقی مصرفی باشد که شما به آن اشاره کردید.
*صرف سفارشی کار نکردن برای ماندگار شدن کافی است؟
البته که نه! خیلی چیزها ملاک هستند اما آنچه برای من در اولویت بود را برایتان توضیح دادم. وگرنه چیزهایی همچون عدم تقلید،به روز کار کردن، دارا بودن علم و سواد روز موسیقی، دنبال کردن موسیقی خوب و روز دنیا و .... همه و همه می توانند در ماندگاری یک اثر دخیل باشند .من سعی کرده ام با تکیه به آنچه آموزش دیده ام و همین طور بر اساس تجربیاتی که طی سالیان سال کسب کرده ام،به موسیقی ای برسم که بتوانم به ماندگاری و دوامش ایمان داشته باشم. امیدوارم باگذشت زمان به این هدف برسم. 
تمام سعی خود را می‌كنم  تا با كمك بچه ها بتوانيم اين كارها را به نحو احسن انجام بدهيم . البته من با همین اعضا در گروه قمر هم همكاری می‌كنم که سرپرستی آن به عهده نوید دهقان است . به همین واسطه چندين سال است كه با بچه ها يكدل  و یکرنگ شده ايم وچنین چیزی  در تک تک اجراهايمان به خوبی حس و لمس مي‌شود.
* اگر قرار باشد گروه تان را معرفی کنید، چه برای گفتن دارید؟
گروه لوتوس به سرپرستی و نوازندگی تار من، خوانندگی سیناسرلک، كمانچه نويد دهقان، بربت بابك غسالی، سنتورعليرضا گرانفر، تمبك فرهاد صفری و دف شهریارنظری تاکنون فقط با سینا سرلک در جایگاه خواننده همکاری داشته است .این گروه تاکنون چندین اجرای موفق داشته است که همچنان تصمیم به ادامه برگزاری آن داریم.
*در برنامه های بعدی قرار بر چیست؟ آیا تصمیم ندارید با خوانندگان دیگری برنامه بگذارید؟
نمی توانم بگویم هرچه پیش آید خوش آید چون ما برنامه ریزی بلند مدت داریم اما به هر حال تا زماني‌كه سينا سرلك در ايران باشد، اجرای کنسرت های ما با صدای خوب او روی سن می رود و در غير اين صورت با كس ديگری همكاری خواهيم كرد .
*اخیرا صحبت از حضور شما در کنسرتی زیر نظر یونسکو شنیده شده است. از این کنسرت بگویید!
در تاريخ ٢٢ دسامبر من  با گروه ملودی فور ديالوگ كه زير نظر يونسكو اداره می‌شود و از ٣٥ كشور، نوازنده ها در قالب يك گروه برنامه ای را اجرا خواهيم كرد. ازکشور عزیزمان ، ايران من به عنوان نوازنده تار و سه تار ونيما نيك طبع به عنوان نوازنده دف و سازهای كوبه ای حضور خواهیم داشت.  اين برنامه در شهر پاريس و به مناسبت ١٠ سالگي اين گروه و ٧٠ سالگي يونسكو در سالن اصلی يونسكو به اجرای كنسرت مي‌پردازد. همچنین این کنسرت به همراهی اركستر سمفونيك پراگ خواهد بود  و پيام برگزاری آن؛ صلح از طريق موسيقي برای جهانيان است.
*باتوجه به اینکه دوام گروه در ایران کار سختی است، برای بقا ودوام گروه چه تدابیری اندیشیده اید؟
حقيقتاً تاکنون  به چنین موضوعاتی فكر نكرده‌ام و با توجه از شناختی كه من از اعضای گروه دارم ،هميشه و در هر شرايطی با كمی ها و كاستيها ساخته اند و دوباره هم می سازند  و من قدر دان زحمات تک تک این عزیزان هستم و خواهم بود.]
*فکر می کنید موسیقی ایران جایگاهی در خود ایران داشته باشد؟
حقيقتاً به اين موضوعات فكر نكرده ام و با توجه از شناختي كه من از اين اعضا دارم هميشه و در همه شرايطي با كمي و كاستيها ساخته اند و من قدر دان زحمتشان هستم.
*چرا این روزها بسیاری از سنتی ها به پاپ روی آورده اند؟ شما چنین تصمیمی ندارید؟
من فكر مي‌كنم  به هر حال موسيقی سنتی هواداران و مخاطبان مخصوص خود را دارد . به هر حال موسيقی عامه پسند يا پاپ طبيعتاً مخاطب بيشتری دارد و نبايد كسانی‌ كه جزو سردمداران موسيقی ايرانی هستند به دلیل جذب مخاطب بيشتر، مسير موسيقايی خود را تغییر بدهند و بعداز سالها فعالیت در عرصه موسیقی سنتی، به دنبال پاپ بروند تا دیده و شنیده شوند. بلکه بايد به كمك موسيقی ايرانی، اين جذب مخاطب صورت بگيرد...نه اينكه صرفاًبرای دو سانس برنامه بيشتر اجرا كردن ژانر موسيقی عوض شود. چنین چیزی نه به صلاح خود آنها و نه به صلاح موسیقی کشور است.
*شما چنین کاری نخواهید کرد؟
حقیقتا خیر! حتی اگر موسیقی سنتی تمام مخاطبان جدی و نیمه جدی خود را از دست بدهد! چون این موسیقی بها دارد و من نیز برای پرداختن به آن و اینکه امروزه به چنین جایی برسم، سالهای سال تلاش کردم تا بتوانم سری توی سرها دربیاورم. منتظر چنین روزی نباشید که سخت بعید است.
كارهايی را به صورت تلفيقی در دست انجام دارم ولی اينگه بخواهم برنامه يا كنسرتی را در ژانر موسيقي پاپ داشته باشم خير.
*برنامه پیش روی شما و گروهتان چیست؟
كنسرتهايی در برنامه خود داریم که بعد از محرم و صفر در شهرستانها اجرا خواهيم  كرد.

منبع : اختصاصی نوای فارس
به اشتراک بگذارید :
برچسب ها


عضویت : telegram.me/joinchat/AzEeHDus0u0ht5Y_Qi2E0Q