۱۴۰۳ بيست و نهم فروردين - 02:16 ق.ظ

باحضور محمدعلی بهمنیهشتمین «اتفاق ترانه» افتاد

هشتمین «اتفاق ترانه» افتاد

نوای فارس-هشتمین برنامه از سلسله برنامه‌های شعر و موسیقی «اتفاق ترانه»، سوم بهمن‌ماه، با حضور محمدعلی بهمنی، فاضل نظری، سیروس همتی، امیر تاجیك، علیرضا بدیع و بسیاری از شاعران جوان كشور در تالار مهر حوزه هنری برگزار شد.
سیروس همتی، نویسنده و كارگردان تئاتر یكی از مهمان ویژه این برنامه بود كه برای معرفی كتاب در این برنامه حضور یافت. وی اظهار كرد: این اولین بار است كه در طول حیات هنری و فرهنگی‌ام در جلسه‌ای با حضور بزرگان ادب و فرهنگ به معرفی كتاب می‌پردازم. این اتفاق خوشایندی برای من است و امیدوارم بتواند قدم كوچكی در راه ترویج مطالعه بردارم.
وی كتاب «خلوت‌كده» یا «در بسته» ژان پل سارتر، فیلسوف اگزیستانسیالیست و داستان‌نویس فرانسوی را معرفی كرد و توضیحاتی درباره محتوای این داستان داد.
این نمایشنامه‌نویس و فیلم‌نامه‌نویس همچنین مطالعه كتاب «شصت داستان» نوشته دینو بوتزاتی نویسنده ایتالیایی را به حاضران پیشنهاد داد و گفت: اهمیت این كتاب شاید در ترجمه خوب محسن ابراهیمی از این اثر باشد كه از زبان ایتالیایی این كتاب را به فارسی برگردانده و آن را بسیار خواندنی كرده است.
«پرندگان دیگر نمی‌خوانند» نوشته رومن گاری كتاب دیگری بود كه سیروس همتی به معرفی و اراده توضیحاتی درباره آن و نویسنده‌اش پرداخت.
او در پایان هم كتاب «گفت‌وگونویسی» نوشته‌ گلوریا كمپتون را معرفی كرد كه توسط انتشارات سوره مهر منتشر شده است. وی درباره این اثر گفت: این كتاب برای همه كسانی كه می‌خواهند نمایشنامه، زمان، فیلم‌نامه، داستان كوتاه و ... بنویسند بسیار مفید است.
عوامل پنج‌گانه فهم یك اثر هنری به روایت عبدالحمید ضیایی
عبدالحمید ضیایی، استاد فلسفه هنر، در بخش بعدی «اتفاق ترانه» به ارائه توضیحاتی درباره عواملی پرداخت كه می‌توانند در فهم یك اثر هنری یا ادبی موثر باشند.
وی توضیح داد: فیلسوفان و پژوهشگران فلسفه هنر به 5 عامل برای فهم یك اثر هنری یا شعر اشاره می‌كنند و می‌گویند اگر این‌ها را رعایت كنیم فهم ما از آن اثر بهتر خواهد بود.
ضیایی نخستین عامل را «قواعد هرمنوتیك» دانست و توضیح داد: هرمنوتیك به زبان ساده یعنی قواعد فهم یك متن. هرمنوتیك سه لایه دارد: نخست «هرمنوتیك مولف‌محور»، دوم «هرمنوتیك مخاطب‌محور» و سوم «هرمنوتیم متن‌محور».
وی ادامه داد: دانستن قواعد هرمنوتیك اعم از مولف‌محوری یا مخاطب‌محوری یا متن‌محوری می‌تواند به فهم ما از متن كمك شایانی بكند. اما البته دانستن قواعد هرمنوتیك لازم است ولی كافی نیست.
این استاد فلسفه هنر درباره دومین عامل موثر در فهم اثر هنری گفت: «شم یا ذوق هنری» از دیگر عوامل فهم اثر است. شم هنری مانند روحیه شوخ‌طبعی است؛ در برخی از آدم ها این روحیه یافت می‌شود و در برخی یافت نمی‌شود. درك و ذوق هنری هم در برخی آدم ها هست و در برخی نیست و وجود چنین ذوق و دركی باعث فهم بهتر یك اثر خواهد شد.
وی «شناخت هنرمند اثر» را سومین عامل درك بهتر یك اثر هنری یا ادبی دانست و گفت: اگر ما هنرمند را بشناسیم درك ما از هنر او قطعا بهتر خواهد شد.
ضیایی چهارمین عامل را «شناخت محیط هنرمند و اثر هنری» خواند و توضیح داد: دانستن اینكه هنرمند در چه محیط و تاریخ و اجتماعی زیسته و تحت تاثیر چه عوامل بیرونی و محیطی اثرش را خلق كرده است به فهم اثر او كمك می‌كند.
وی درباره آخرین عامل هم گفت: «فهم و شناخت مخاطب از خودش» عمل مهم دیگری است كه به درك آثار هنری از سوی او كمك می‌كند. اینكه بدانم اهل تعصب هستم یا انعطاف، اهل پیش‌داوری هستم یا نه و... در درك منصفانه من از یك اثر بسیار موثر است.
وی در پایان گفت: من فكر می‌كنم اگر ممیزان كتاب ما در وزارت ارشاد خودشان شناخت خوبی از خود داشته باشند و مثلا بدانند كه گشاده جان‌اند یا متعصب احتمالا این دانش بر نوع داوری آن‌ها تاثیر بسیاری می‌گذارد. من تصور می‌كنم بسیاری از داوری‌های ممیزان ارشاد به ویژگی‌های خودشان برمی‌گردد، نه لزوما آثاری كه داوری می‌كنند.
حسِ جاری در «اتفاق ترانه» در هر جایی یافت نمی‌شود
مهمان ویژه هشتمین برنامه «اتفاق ترانه» شاعر نام‌آشنای معاصر محمدعلی بهمنی بود كه با استقبال و تشویق خوبی از سوی شاعران جوان این جلسه هم مواجه شد. بهمنی در بخشی از این برنامه به قرائت برخی از غزل‌‌ها و ترانه‌هایش پرداخت.
این شاعر برجسته معاصر پیش از شعرخوانی اظهار كرد: خیلی خوشحالم كه اتفاق قشنگی با عنوان «اتفاق ترانه» افتاده است و امیدوارم كه این اتفاق قشنگ ماندگار باشد.
وی توضیح داد: «اتفاق ترانه» از این جهت جالب است كه جدای از اینكه آدم در آن شعرهای خوب و زیبا می‌شنود، حس متفاوتی را كه در اینجا جاری است درك می كند؛ حسی كه در جاهای دیگر كمتر می‌شود سراغ گرفت و این خیلی ارزشمند است.
خواندن در «اتفاق ترانه» برایم مغتنم است
در پایان «اتفاق ترانه» هشتم امیر تاجیك از خوانندگان كشورمان به همراه برادرش امید تاجیك كه كار نوازندگی را برعهده داشت به اجرای قطعاتی از كارهایش پرداخت.
تاجیك پیش از اجرای برنامه گفت: حضور در بین فرهیختگان فرهنگ و ادب كشورمان و اجرای برنامه برای من فرصت مغتنمی است و جای خوشبختی است كه در «اتفاق ترانه» حضور یافته‌ام.
وی افزود: وقتی به من پیشنهاد شد در این برنامه حضور پیدا كنم، با اینكه سرماخورده بودم و صدایم گرفته است اما با كمال میل پذیرفتم.
در هشتمین برنامه «اتفاق ترانه» شاعرانی چون سعید صاحب‌علم، سعید سكاكی، مرتضی جهانگیری، مجید ترك‌آبادی، سیامك روشن، احسان انصاری، ندا اژدری، علی سعید‌پور، سحر دولتخواه، پیمان طالبی، علیرضا راه‌چمنی، امیرعلی سلیمانی، مسعود بابایی، بهاره رحیمی یگانه، افسانه قیاسوند و... به شعرخوانی پرداختند.

 

.

برای دیدن سایز اصلی روی عکس ها کلیک کنید
به اشتراک بگذارید :
برچسب ها


عضویت : telegram.me/joinchat/AzEeHDus0u0ht5Y_Qi2E0Q