۱۴۰۳ پنجم ارديبهشت - 02:26 ب.ظ

فریدون خشنود در برنامه «ساعت 25»:«الله اکبر» کاملا در گوشه های ایرانی ست

«الله اکبر» کاملا در گوشه های ایرانی ست

نوای فارس-فریدون خشنود که مهمان این هفته برنامه «ساعت 25» بود، گفت: یکی از دغدغه هایی که امروز وجود دارد بخش موسیقی پاپ ماست که متاسفانه این روزها بی هویت شده است و هیچ هویتی از خود ندارد.

برنامه این هفته ساعت 25 به دلیل مصادف شدن با ایام دهه فجر با رویکرد جشن پیروزی انقلاب اسلامی و تاثیر موسیقی بر آن دوران و بررسی آثاری که نشات گرفته از حا ل و هوای آن روزگار خلق شده ند، به روی آنتن شبکه 5 سیما رفت.

این هفته، فریدون خشنود آهنگساز پیشکسوتی ست که در کارنامه کاری خود در دوران دهه فجر ساخت موسیقی سرود «الله اکبر» که اولین سرود انقلابی جمهوری اسلامی ایران بود را دارد، مهمان برنامه «ساعت 25» بود و به بیان سخنانی خاطره انگیز و شنیدنی درخصوص آن دوران و نحوه ساخت کارها و همین طور فضای امروز موسیقی پاپ و مشکلات و موانع پیش پای آن پرداخت.

«الله اکبر» کاملا در دستگاه ها و گوشه های ایرانی ست

وی در خصوص سرود «الله اکبر» و نحوه ساخت و پرداخت آن و دلیل مورد استقبال قرار گرفتن آن از سوی مردم، اظهار کرد: نحوه خواندن خواننده در این کار بسیار حائز اهمیت بود و برای حماسی تر شدن آن ما باید یکسری مسائل را مدنظر قرار می دادیم چراکه کار یک سرود بود و من اصلا نباید سازی در استفاده می کردم بلکه با درنظر گرفتن یک ریتم به آنچه که می خواستیم رسیدیم و نتیجه کار خیلی خوب از آب درآمد.

این آهنگساز تصریح کرد: جالب اینجا بود که کل کار در دستگاه های ایرانی و گوشه های ایرانی خودمان است؛ درآمد قسمت اول که دشتی است، در اواسط کار یک ایست کر دارد که در دستگاه شور است، و باز در قسمتی که خوانده می شود «از اشک یتیمانت» باز دشتی است و بعد «الله الله» که بخشی از آن بیات ترک است و بخش دیگر ماهور و ... یعنی کل این سرود در دستگاه های گوناگون و موسیقی اصیل ایرانی خوانده شده است و شاید دلنشین بودن آن بخاطر همین باشد که تماما از دستگاه ها و ردیف های ایرانی بهره برده است.

مردم اجرای جدید این سرود را دوست نداشتند و استقبال نکردند

وی ادامه داد: زمانی که زنده یاد محمد بیگلری پور در بخش مهمی از صداوسیما مشغول بودند از من خواستند این کار را با ارکستر و به صورت ارکسترال ضبط کنیم که من از این موضوع خیلی استقبال کردم که در این مورد نشستی داشتیم که ایشان به همراه آقای همایون رحیمیان بودند و برنامه ریزی هایی صورت گرفت و خوشبختانه آقای رحیمیان رهبری ارکستر را برعهده گرفتند تا کار با ارکستر سمفونیک سازمان صداوسیما به همراه 40 نفر گروه کر اجرا شود. کار خیلی باشکوه اجرا شد آقای رضا رویگری به ما پیوستند کار را خواندند و بعد ما دیدیم حال که اینهمه زحمت برای کار کشیده شده است ما تنوعی ایجاد کنیم و هر قسمت را یک خواننده جدا بخواند که ابتدای آن را حمید غلامعلی خواندند و قسمت دوم را آقای حسن زاده و باز قسمت «از اشک یتیمان» که شور بود را چنگیزحبیبیان و بخش آخر را فریدون بیگدلی اجرا کردند.

خشنود بیان کرد: کار به صورت باشکوه و عظیم اجرا شد و همگی از نتیجه آن راضی بودیم. اما وقتی از صداوسیما پخش شد، پس از پخش آن در همان زمان که دهه فجر بود تماس هایی صورت گرفت که اعتراض می کردند که چرا کار قبلی را پخش نمی کنید و کار جدید را دوست نداشتند آنجا بود که متوجه شدیم مردم ما چقدر به خاطره احترام می گذارند و چقدر برایشان آن حس نوستالوژی اهمیت و ارزش دارد. مردم کار جدید را نپذیرفتند و صداوسیما این قسمت را کنار گذاشت و همان کاری را که آن اصالت و خاطرات را برای مردم زنده می کرد پخش کردند.

ما ایرانیان خاطره باز هستیم و خاطره ها را فراموش نمی کنیم

وی با تاکید بر روحیه خاطره پرور ایرانیان که به هرچه ماندگارتر شدن یکسری آثار قدیمی می انجامد، اشاره کرد: یکی از بزرگترین امتیازهای ما ایرانیان و مردم ایران عزیز این است که عاشق خاطرات هستیم و به اصطلاح خاطره باز هستیم و خاطره ها را فراموش نمی کنیم.غربی ها می گویند وقتی امروز به فردا برود تمام می شود ولی ما تمام لحظه های گذشته را دوست داریم و از آن ها الهام می گیریم. در اینجا یادی هم بکنم از مهران دوستی عزیز که خاطرم هست ما بخشی را داشتیم که آیه 30 قرآن بود که می خواستیم اجرا شود و بسیار هم زیبا بود، آقای بشیر جزایری عربی آن را خواندند و مهران دوستی عزیز با آن صدای زیبای شان به صورت فارسی کار را دکلمه کردند که  کار خیلی زیبا و باشکوهی  شد.

موسیقی پاپ ما بی هویت شده است

این آهنگساز عنوان کرد: یکی از دغدغه هایی که امروز وجود دارد بخش موسیقی پاپ ماست که متاسفانه موسیقی پاپ ما بی هویت شده است و هیچ هویتی از خود ندارد، این هم دلیل دارد چراکه وقتی شما یک موسیقی عربی را گوش می کنید بلافاصله می گویید این موزیک عربی است ، همین طور در مورد موسیقی های ترکی، هندی و ... ولی موسیقی پاپ ما هیچ هویتی ندارد و شما نمی توانید تشخیص دهید که چیست و از کجا آمده است، اگر از غرب آمده کاملا غلط است چراکه بهتر آن خارج از کشور اجرا می شود اگر مال اینجاست چرا در دستگاه ها و مقام های ایرانی نیست از اینرو متاسفانه عوض اینکه روز به روز پیشرفت بکند در حال پسرفت  است، البته این به این معنی نیست که ما موسیقی پاپ خوب نداریم، چرا ما هنرمندان خوبی هم داریم ولی تعدادشان به انگشتان دست هم نمی رسد. یک سوالی که امروز وجود دارد اینکه چرا اهنگسازان خوب ما دیگر فعالیت نمی کنند، مسئله ای که برای خود من هم جای سوال دارد.

وی با انتقاد از یکی از برنامه های کشف خواننده در صداوسیما، بیان کرد: موسیقی پاپ ما باید مورد توجه قرار بگیرد اما باید بگوییم متاسفانه خود صداوسیمای جمهوری اسلامی ما برنامه ای را تدارک می دهد که صدای خوب انتخاب کند، که این ایرادی ندارد و خیلی هم خوب است که جوانان را جذب می کند ولی چرا اشخاص و افرادی در جایگاه تشخیص قرار می گیرند که خودشان علم ندارند. وقتی یک جوانی حضور پیدا می کند که از ابتدا تا به آخر کار را فالش و خارج از نت می خواند، می گویند به به چقدر زیبا و خوب خواندی که این خود ضربه می زند. متاسفانه یکی از همین برنامه ها را من یک شب نشستم و تماشا کردم و تاسف خوردم از اینکه دوستانی که می نشینند و کارها را گوش می کنند به اشتباه از چنین الفاظی استفاده می کنند. مثلا یک جا به خواننده ای گفت تو خیلی خوب می ایستی و ژست خوبی گرفته ای به همین خاطر به مرحله بعد می روی ولی خواندن آن شخص کاملا غلط و پرایراد بود، که این اتفاق بدی است.

400 تا 500 خواننده داریم که صدایشان را نمی توان تشخیص داد

خشنود افزود: آن جوان با هزار امید به این برنامه پا گذاشته است اگر از او تعریف و تمجید اشتباه شود، زندگی و آینده او را به خطر انداخته ایم و او را در مسیر اشتباهی قرار می دهیم. تلویزیون باید توجه داشته باشد اگر می خواهد چنین برنامه هایی راه اندازی کند باید از افرادی به عنوان کارشناس و متخصص استفاده کند که واقعیت را بیان کنند نه به این عنوان که یک برنامه ای پربیننده شده، جذب مخاطب می کند و عده ای هم هستند که به به و چه چه کنند این اشتباه است و امیدواریم توجه بیشتری شود.

وی تصریح کرد: ما شاید در حدود 400 تا 500 خواننده داریم که واقعا صداهای شان را نمی شود تشخیص داد، این اواخر به گونه ای شده است که خواننده ها صدای شان را داخل گلو می اندازند 10 درصد آن را می خوانند و 90 درصد ان را با سیستم نرم افزار کامپیوتر درست می کنند و تمامی صداها هم شبیه هم و اشعار نیز از اول تا آخر با یک ریتم است و یک کلام را تکرار می کنند. متاسفانه به جایی رسیده ایم که فاجعه است. موسیقی پاپ ما متاسفانه روزبه روز نابودتر و بی هویت تر می شود اما بازهم اشاره می کنم که خواننده های خوب هم داریم.

خداراشکر موسیقی سنتی جایگاه اصیل خود را حفظ کرده

آهنگساز آلبوم «زندگی یه انتخابه» از وضعیت موسیقی سنتی اظهار امیدواری کرد و گفت: در کنار آن خدا را شکر موسیقی سنتی مان توانسته جایگاه واقعی خود را حفظ کند. وقتی یک خواننده سنتی و خواننده موسیقی اصیل ایرانی می رود دوره می بیند و تعلیم می بیند و نزد اساتید مختلف ساز می زند باز به حایی می رسد که می گوید من چیزی نمی دانم و کم است و باید بیشتر بدانم.اما متاسفانه خواننده های پاپ همین که یک ساز دستشان می گیرند فکر می کنند همه چیز را آموخته اند و دیگر نیازی به یادگیری ندارند، خواننده های پاپ هم باید بروند تعلیم ببینند و موسیقی را به درستی بشناسند با دستگاه ها آشنا شوند و هرچه بیشتر بر اطلاعات و تجربه شان بیفزانند. در تمام دنیا اگر توجه داشته باشیم موسیقی غربی ما هم در دوران 70 موسیقی زیبایی بود ولی الکترونیک به قدری نفوذ کرده که آن هم کنار رفته است. ما می توانیم از ریتم استفاده کنیم، جوانان ما به ریتم نیاز دارند اگر ریتم نباشد خونشان به جوش نمی آید ولی خوب و درست نه اینکه همه یک شکل و همه الکترونیک...

وی در پایان خاطر نشان کرد: باید نوآوری شود، تقلید نشود و اشعار نیز خوب باشد. باید دست به دست هم بدهیم تا اتفاقی رخ دهد و دیگر شاهد این روند روبه سقوط نباشیم پراستعدادترین و موفق ترین جوانان، ایرانی ها هستند که باید از آن ها استفاده شود و ان ها را به جایگاهی که حقشان هست رساند.

دیگر بخش های برنامه نیز برای مخاطبان برنامه پخش شد و برنامه «ساعت 25» هفته آینده نیز این بحث را با حضور هنرمندی دیگر در این شاخه ادامه خواهد داد.

گفتنی ست؛ برنامه «ساعت 25» در راستای تخصصی تر شدن هر هفته با بررسی یک مبحث موسیقی و بهره گیری از سخنان بزرگان و اهالی این شاخه از هنر و گپ و گفت با هنرمندان این عرصه، دریچه ای جدید از آگاهی و شناخت را بر روی مخاطبان خود می گشاید.

 این برنامه هر هفته پنجشنبه شب ها ساعت 00:30 بامداد جمعه بر روی آنتن شبکه 5 سیما می رود.عوامل و دست اندرکاران این برنامه عبارتند از: تهیه‌کننده؛ محمود محمودی٬ کارگردان؛ احمد اطراقچی٬ سردبیران؛ حمیدرضا ترکاشوند و زهرا صفایی٬ مجری؛ امیرحسین مدرس، مدیر تولید؛ آرش جهانشاه٬ تصویر و نور؛ مهداد هوشیاری٬ تدوین؛ سارا معلم، مسعود صنم و شبنم آدینه، دستیاران؛ عباس هوشیاری، محمد بنایی، روابط عمومی؛ شیوا خورسند

به اشتراک بگذارید :
برچسب ها


عضویت : telegram.me/joinchat/AzEeHDus0u0ht5Y_Qi2E0Q