۱۴۰۳ سي و يکم فروردين - 07:41 ب.ظ

گزارش نوای فارس از کنسرت «آقای سماع»از آسمان آزادی تا ملکوت

از آسمان آزادی تا ملکوت
نوای فارس - مهرنوش قضاوتی: گروه موسیقی «آقای سماع» 4 مهرماه با اجرایی متفاوت با مخاطبان خود دیدار کرد. گروه سماع در حالی روی صحنه رفت که قرار بود امیر حسین حسنی نیا برای اولین بار در این اجرا به عنوان سماع گر روی صحنه برود. این گروه که در لیست اجرایش قطعاتی از آلبوم جدید «رازآوری» را داشت با نام «رازآوری آقای سماع» کنسرت خود را در تالار آزادی برگزار کرد.

این گروه تجربه شرکت در فستیوال مارکوپولو (قزاقستان)، اجرا با گروه موسیقی بمبئی (در هندوستان) و کنسرت در شهرهای قونیه، کایسری، آنکارا و وان کشور ترکیه (به تهیه کنندگی امیر مسعود هیدارن) و برگزاری کنسرت تکنوازی در خوی (بر سر مزار شمس تبریزی) را در کارنامه کاری خود داشته است.

اجرای متفاوت پاییزی آقای سماع با همراهی سماع قونیه، خورشید و ترکیبی زیبا از رنگ، صوت و حرکت همراه بود.

پرده کنار رفت و سماع گری در جلوی صحنه شروع به سماع گری کرد. قطعه ابتدایی با صدای ساز بربط آغاز و از میانه با همخوانی فرناز خاکی همراه شد. این قطعه خبر از اجرایی پرشور و روحانی می داد. تشویق جمعیت پس از اتمام اولین قطعه حاکی از رضایت شان بود.

«این جهان و آن جهان مرا مطلب/ کین دو گم شد در آن جهان که منم...» بی فاصله شنیده شد. این قطعه توانست به طور کامل حال و هوای متناسب با این کنسرت عرفانی را در فضا ایجاد کند.

فزناز خاکی،همخوان، پس از اتمام قطعه از سوی گروه آقای سماع گفت:
آقای سماع تعریفی است برای شنیدن عمیق، شنیدن خویش و شنیدن سکوت، شنیدن تصاویری که هر روز هزاران بار بی تفاوت از کنار آن ها عبور می کنیم. آقای سماع خود را در قالب موسیقی  تلفیقی و سنتی حساب نمی کند. آقای سماع تنها خالق لحظه ها است. او را به چشم موزه ای بنگرید که شما را به دیدن و شنیدن دعوت می کند. آقای سماع لحظاتی است که ما را آن را خلق کرده ایم.

قطعات با سماع گری همراه بود. تصاویری مفهومی در صفحه نمایش زیبایی بیشتری به سماع گری می بخشید. سماع گری را در حین قطعات نباید تنها یک حرکت نمایشی و نمادین دانست. سماع گری می تواند شروعی برای یک مراقبه باشد و روح را به حضور در زمان حال دعوت کند. سماع گری در میان اجرای این گروه هم به حاکم شدن فضای روحانی-تاملی کمک می کرد.

بربط و کمانچه مقدمه شد تا شنیده شود: «تو خورشیدی و یا زهره و یا ماهی نمی دانم/ وزین سرگشته مجنون چه می خواهی نمی دانم...» نوای فلوت از میانه همراه شد و صدای تک نوازی کمانچه را تکمیل کرد. نجوای های میانی قطعه فضایی تعلیقی را حاکم می کرد و می توانست ناخودآگاه مخاطب را درگیر محتوای اصلی کند. این اجرا را می توان تلفیقی از موسیقی بین المللی و ایرانی دانست.

 در میان کشیده شدن زخمه بربط بر سیم ها که به آرامی سعی در شکستن سکوت داشت، سماع گران در نور کم وارد شدند. گروه پس از سکوتی که به تفکر دعوت می کرد، کوبنده شروع به نواختن کرد. دو سماع گر با لباس سفید در دو طرف سماع گری با لباس مشکی سماع گری کردند. «این بار من یک بارگی در عاشقی پیچیده ام/ این بار من یک بارگی از عافیت ببریده ام...»

پس از این قطعه گروه در میان تشویق ایستاده حاضران به جلوی سن آمد. سپس برای استراحتی چند دقیقه ای صحنه را ترک کرد.

قسمت دوم برنامه با تشکر از حاضران و عوامل اجرایی آغاز شد.

«نی من منم، نی تو تویی، نی تو منی/ هم من منم، هم تو تویی، هم تو منی...» بدون رقص سماع ولی با صدای همه ساز های نوازندگان شنیده شد. صدای ساز ها به خوبی توانست همه را به شنیدن دعوت کند. همزمان با ورود سماع گر قطعه بعدی شروع شد. «باز آمادم باز آمدم از پیش آن یار آمدم...» رقص سماع همراه با شعر مولانا اشتیاق عروج به ملکوت را در فضا ایجاد می کرد. شناوری ای که می توانست شروعی زمینی برای رسیدن به آسمان تعالی باشد.

نوازنده پرکاشن به تکنوازی پرداخت و جمعیت او را تشویق کردند. این بار قطعه با نوای فلوت شروع شد. « گم می شود دل من چون شرح یار گویم/ چون گم شوم زخود من او را چگونه جویم...» این قطعه مسیر صعودی خود را طی کرد و در اوج به پایان رسید. در موسیقی نواخته شده امشب ریتم های نو غیر ایرانی نیز شنیده می شد که در آن رگه هایی از موسیقی هندوستان و اسپانیا را می شد یافت.

 در قطعه یکی مانده به آخر موسیقی از هر ساز به ساز دیگری منتقل می شد و ساز دیگری به صدا در می آمد. میانه قطعه خواننده سکوت کرد و دف نواز شروع به تک نوازی کرد. صدای دف با صدای تنبک پایان گرفت و صدای پرکاشن پس از آن در سالن طنین انداز شد.

برای قطعه پایانی سماع گری روی صحنه حاضر شد. قطعه آرامی شروع شد. قطعه ای که در اوج آرامی، دیدگان عقل و عشق را با خود همراه کرد و شور روحانی لازم را به سالن آزادی بخشید. «مستی سلامت می کند ای جان جان، ای جان جان مستی سلامت می کند...»

گروه مقابل جمعیت ایستاد. جمعیت با تشویق های ممتد خود باعث شدند گروه دوباره بنشیند و در میان سماع گری همه سماع گران گروه، قطعه ای دیگر اجرا کند.

وحید قاسمی (درامز)، کاوه وزیری (گیتار بیس)، هامون ضرابی (گیتار الکتریک)، بهنوش کاظمی‌زاده (کمانچه)، محمدرضا اسلامی (تنبک)، فرناز خاکی (همخوان)، سینا مشفقی (سه تار و دف)، امیر حسین حسنی‌نیا (بربط، خواننده) و محمدحسین حسینی (فلوت) اعضای گروه امشب آقای سماع بودند.

کنسرت آقای سماع ، 5 مهرماه نیز در تالار آزادی برگزار خواهد شد.

عکس های مرجان عابدینی از این کنسرت را در ادامه ببینید:منبع : اختصاصی نوای فارس
برای دیدن سایز اصلی روی عکس ها کلیک کنید
به اشتراک بگذارید :


عضویت : telegram.me/joinchat/AzEeHDus0u0ht5Y_Qi2E0Q