۱۴۰۳ بيست و نهم شهريور - 12:45 ق.ظ

تقویم موسیقی - تولد حاتم عسگری فراهانی - 9 بهمن ماه



حاتم عسگری فراهانی
زمینه فعالیت : خواننده و مدرس زادروز : 1312/11/09

در سال ۱۳۱۲ در فراهان به دنیا آمد و در سال ۱۳۱۹ به همراه خانواده‌اش به تهران آمد. آشنایی وی با موسیقی از زمان کودکی آغاز شد چون موسیقیدانان در منزل آنها رفت و آمد داشتند و همین امر هم باعث شد که از کودکی علاقه بسیاربه موسیقی پیدا کند. نخست دست به دامن پدر شد زیرا ایشان در تعزیه خوانی تبحری خاص و با موسیقیدانان ـ همان طور که قبلا ذکر شد ـ حشر و نشر داشتند. لیکن مخالفت وی با وارد شدن وی به جرگه ی موسیقی دانان او را به سوی حسینعلی خان نکیسا ی تفرشی ـ یکی از استادان آواز ایران که به منزل آن ها رفت و آمد داشت ـ سوق داد. چند سالی تحت تعلیم ایشان قرار گرفت تا اینکه به سفارش خود ایشان و با تلاش زیاد توانست به محضر مرحوم ضیاءالذاکرین راه یابد. سه دوره متوالی تا پایان عمر آن استاد نزد ایشان به شاگردی پرداخت . در همان زمان مدتی را نزد کربلایی علی آقا فراهانی ضربی ها را آموخت . پس از درگذشت مرحوم آقاضیاء مجددا نزد حسینعلی خان نکیسا به تعلیمات خود ادامه داد و تا پایان عمر از محضر شان کسب فیض نمود. در خلال همان سالها به منزل یکی دیگر از استادان آواز زمان به نام سلیمان امیر قاسمی رفت و آمد پیدا کرد و مدت بیست سال هم از محضر ایشان بهره گرفت. موسیقی را به عنوان حرفه از سال ۱۳۵۵ دنبال کرد: نخست وارد فرهنگ و هنر (سابق) شد و مدت دو سال در قزوین به تعلیم آواز مشغول بود و بعد به مجتمع دانشگاهی هنر منتقل شد و از سال ۱۳۶۲ به خواهش چند تن از استادان موسیقی به جمع آوری ردیف‌های آوازی همت گماشت که این کار همچنان ادامه دارد . مدت دو سال هم در تالار وحدت مسئول پژوهش موسیقی بود و بعد به دانشگاه تهران انتقال یافت . ضمنا در تالار وحدت به مدت یکسال ودر مرکز حفظ و اشاعه ی موسیقی به مدت دو سال تعلیم آواز داد . همچنین مسئولیت امور پژوهشی موسیقی مذهبی ایران و عضو شورای ارزشیابی هنرمندان کشور را بر عهده وی بوده است.

عسگری فراهانی تا سال ۱۳۸۵ به سمت استادیار دانشگاه تهران در دانشکده ی هنرهای زیبا به تعلیم ردیف موسیقی ایران اشتغال داشته و در مرکز حفظ و اشاعه موسیقی ایرانی وابسته به سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی نیز تدریس آواز می‌نمودند. چند واحد درسی که او  تدریس می کرد عبارتند از شناخت موسیقی - تاریخ موسیقی - جواب آواز -ردیف موسیقی و مردان موسیقی.وی دارای نشان درجه یک هنری از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مدرک دکتری از وزارت فرهنگ و علوم هستند. در حال حاضر ردیف آوازی خود را تدریس و با برنامه رادیویی نیستان کاری از شبکه رادیویی فرهنگ همکاری دارند و تدریس آواز برای همه علاقمندان به هنر اصیل ایرانی (آواز) را انجام می‌دهند. حاتم  عسگری از ابتدای فعالیت هنری خویش به ضبط و تکثیر انواع گوشه‌ها و آوازهای قدیمی و تصانیف ناب ایرانی پرداختند که تمامی این آثار در آرشیو شخصی او موجود و محفوظ است.

 آثار: ردیف جامع آوازی (دستگاه نوا- شامل ۱۰۶ گوشه)همراه با سه تار دکتر داریوش صفوت- انتشارات سروش ، ردیف جامع آوازی (دستگاه ماهور-شامل ۱۰۶ گوشه) همراه با سه تار دکتر داریوش صفوت - انتشارات دانشگاه هنر ، ردیف آوازی دوره اول همراه با سه تار دکتر داریوش صفوت- انتشارات دانشگاه هنر ، برنامه آموزشی ردیف آوازی رادیو فرهنگ (هر هفته -روزهای شنبه ۹ الی ۱۱ صبح) ، ضبط چندین مجلس تعزیه (سازمان میراث فرهنگی) ، فیلم‌ها و نوارهای متعددی که در کنفرانس‌ها و کنسرت‌های پژوهشی مختلف با حضور او برگزار گردید.


عضویت : telegram.me/joinchat/AzEeHDus0u0ht5Y_Qi2E0Q